Deşi autorităţile au depus eforturi pentru a ajunge la satele izolate din Vrancea şi Buzău, viscolul care a început ieri, 13 februarie 2012, a zădărnicit acţiunea salvatorilor. Părintele Gabriel Moraru de la Parohia buzoiană Heliade Rădulescu, comuna Ziduri, a declarat pentru Ziarul Lumina, prin intermediul telefonului, că localitatea este complet izolată, fără curent electric de zece zile şi fără alimente la magazinele săteşti. Părintele a mobilizat oamenii şi au mers în partea de nord a satului, unde au deszăpezit casele acoperite cu nămeţi de 3-4 metri.
Şi în Parohia Găvăneşti din comuna Săgeata, judeţul Buzău, situaţia este dramatică, oamenii fiind izolaţi de 10 zile, fără curent electric. Sâmbătă noaptea armata a reuşit să transporte în sat ajutoare pentru sinistraţi: conserve, pâine şi diferite alimente. Părintele paroh George Zaharia a organizat mai multe grupuri de oameni care au deszăpezit locuinţele. Preotul împreună cu mai mulţi săteni au plecat cu ajutoare şi în satul Moşeşti, de asemenea izolat, unde, după ce majoritatea locuitorilor au plecat în localităţile vecine, au mai rămas trei case locuite.
Părintele Tudor Marian din Parohia Glodeanu Cârlig, tot din judeţul Buzău, a organizat un comandament de iarnă şi a deszăpezit casele bătrânilor. Au fost găsiţi bătrâni care nu ieşiseră de 3-4 zile din casă, locuinţele lor fiind acoperite în întregime de troienele de 5 metri. Părintele ne-a mai spus că la biserică a adus un generator unde credincioşii pot încărca bateriile telefoanelor pentru a vorbi cu rudele. În Parohia Glodeanu Cârlig lemnele sunt pe sfârşite, iar părintele paroh ne-a spus că drumul este blocat iarăşi şi nu poate ajunge maşina cu lemne. Părintele Ion Stroe de la Parohia Costeşti, Buzău, a organizat un grup de credincioşi şi a oferit ceai cald şi hrană oamenilor care sunt înzăpeziţi pe drumul european E 85, pe raza acestei localităţi.
În Parohia Bordeştii de Jos, judeţul Vrancea, părintele Cristian Muscalu, ajutat de săteni şi armată, a distribuit alimente şi pături oamenilor înzăpeziţi. Înalt Preasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a adresat un mesaj pentru ajutorarea oamenilor care sunt înzăpeziţi: 'Având în vedere că majoritatea credincioşilor din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei au avut de suferit din cauza acestor fenomene atmosferice, povăţuim pe cucernicii preoţi şi pe vieţuitorii din aşezămintele monahale să-i sprijine moral şi material pe cei care se află în asemenea nedorite situaţii şi, nu în ultimul rând, să se roage la Dumnezeu pentru cei afectaţi de calamitate şi pentru buna întocmire a văzduhului spre vreme liniştită şi binecuvântată'.
Părintele Constantin Călin, consilier social-misionar, ne-a spus că în toate parohiile şi mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei se vor strânge în perioada următoare ajutoare pentru oamenii sinistraţi, astfel încât orice credincios care doreşte să doneze alimente şi ajutoare o poate face la orice biserică şi mănăstire din Buzău şi Vrancea.
Arhiepiscopia Bucureştilor alături de sinistraţi
Centrul Eparhial şi protopopiatele din Arhiepiscopia Bucureştilor oferă 10 tone de alimente neperisabile sinistraţilor din zonele înzăpezite. Transportul se va efectua în zilele următoare (Zona Vrancea şi Zona Vălenii de Munte), iar alimentele vor fi distribuite direct familiilor sinistrate, se menţionează într-un comunicate de presă emis de Secretariatul Centrului Eparhial, Arhiepiscopia Bucureştilor.
În toate cele 12 protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor se strâng bani
În parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor a început la 12 februarie 2012 o campanie de strângere de fonduri pentru sinistraţii din zonele afectate de căderile abundente de zăpadă şi de viscol, informează Radio TRINITAS, citat de BASILICA. Donaţii în bani s-au făcut duminică, 12 februarie, la toate bisericile parohiale din eparhie, iar acţiunea va continua şi duminica viitoare. Fondurile vor fi centralizate la sediile celor 12 protopopiate, de unde vor ajunge în fondul pentru sinistraţi al Biroului de asistenţă socială 'Diaconia' al Arhiepiscopiei Iaşilor. De acolo banii vor fi viraţi în conturile eparhiilor care au localităţi afectate de intemperii.
Colecte pentru sinistraţi la Galaţi
Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat în aceste zile mai multe colecte pentru ajutorarea oamenilor izolaţi de zăpezi. Biroul de presă al eparhiei ne informează că în zilele următoare vor pleca mai multe transporturi cu alimente spre zonele afectate din Brăila, Buzău şi Vrancea. La Protoieria Brăila s-au strâns ajutoare în valoare de 20.000 de lei. Preoţii din Protoieria Galaţi au venit în sprijinul celor 123 de oameni de la Centrul de primire a persoanelor fără adăpost 'Elisabeta Doamna'. Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin Sectorul Social-filantropic, a trimis alimente neperisabile la Câineni, Plăsoiu, Galbenu, Vişani şi Jirlău, judeţul Brăila. Ajutoare au fost trimise şi în Insula Mare a Brăilei şi la Parohia Florica din judeţul Brăila.
Şi în Arhiepiscopia Tomisului se strâng ajutoare
Pentru a veni în sprijinul celor sinistraţi de vremea grea în judeţele Buzău şi Vrancea, Arhiepiscopia Tomisului a decis desfăşurararea campaniei 'Împreună să biruim viscolul', informează un comunicat de presă primit ieri de la eparhia amintită.
În perioada 19-26 februarie, parohiile şi mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului vor deveni practic centre de colectare a bunurilor materiale şi a banilor, care vor fi apoi donaţi comunităţilor sinistrate.
În Episcopia Caransebeşului credincioşii au făcut donaţii
Episcopia Caransebeşului, atât prin forţe proprii, cât şi prin sensibilizarea credincioşilor pe care i-a chemat să fie solidari, a ajutat persoanele aflate în impas în aceste zile. 'Chiar dacă anotimpul de iarnă nu a ridicat probleme deosebite şi nu au fost până acum locuinţe izolate în judeţul Caraş-Severin, credincioşii noştri au adus alimente şi îmbrăcăminte la biserici, care în perioada următoare vor fi distribuite către eparhiile ai căror credincioşi se află în dificultate', a declarat pr. Călin Ianchiş, consilier la Sectorul Social-misionar al Episcopiei Caransebeşului.
Nessun commento:
Posta un commento