Sfantul Dosoftei, mitropolit al Moldovei intre anii 1671-1693, este cinstit de Biserica Ortodoxa in ziua de 13 decembrie. Nascut in anul 1624, in orasul Suceava, si trecut la cele vesnice in data de 13 decembrie 1693, in exil, ierarhul carturar Dosoftei a fost unul dintre mitropolitii cei mai de seama pe care i-a avut vreodata Moldova.
Sfantul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, este cunoscut mai ales pentru dragostea si hotararea cu care a luptat pentru traducerea in limba romana a cartilor bisericesti necesare, astfel incat tot poporul sa inteleaga cele rostite in biserica.
Sfantul Dosoftei
Sfantul Dosoftei s-a nascut in data de 26 octombrie 1624, in localitatea Suceava. In urma botezului, copilul a fost numit Dimitrie. Parintii sai, anume Misira si Leontie Barila, au fost doi romani dreptcredinciosi cu rude in Transilvania si Polonia.
Dupa ce termina studiile elementare, tanarul Dimitrie Barila isi indreapta pasii spre Iasi, unde se inscrie la Colegiul de la "Trei Ierarhi", institutie de invatamant infiintata in vremea domniei lui Vasile Lupu; aici, el se va deprinde cu materii precum gramatica, retorica, dialectica, aritmetica, muzica, geografia, astronomia si teologia. Dupa ce termina cursurile in Iasi, el va porni spre Liov, Polonia, unde se va inscrie la Scoala Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului"; aici, el se va deprinde in mod special cu limbile straine: ucraineana, greaca, latina, slavona bisericeasca si polona.
In anul 1649, intors in tara, tanarul Dimitrie intra, ca frate, in Manastirea Probota. In urma tunderii in monahism, el este numit Dosoftei. In cei noua ani petrecuti in manastirea suceveana, Cuviosul Dosoftei se va indeletnici atat cu cele duhovnicesti (rugaciune, ascultare, smerenie, post, nevointe), cat si cu cele intelectuale (traduceri de opere straine in limba romaneasca). Astfel, in anul 1650, intr-o smerita chilie, Dosoftei talcuieste pentru prima data in limba romana lucrarea "Istoriile lui Herodot".
In anul 1658, pentru viata lui curata, parintele ieromonah Dosoftei este ales si hirotonit episcop de Husi, iar mai apoi, dupa numai doi ani, este numit episcop de Roman. In cele din urma, in anul 1671, dupa unsprezece ani petrecuti in scaunul arhieresc din Roman, Sfantul Ierarh Dosoftei este ales mitropolit al Moldovei (1671-1674 si 1675-1686).
In slujirea sa de episcop, Sfantul Dosoftei s-a ingrijit mult de nevoile poporului roman si de indreptarea limbii romane. Deoarece in vremea sa slujbele se tineau inca in limbi straine poporului roman (greaca, slavona), limbi pe care multi nu le mai intelegeau, marea lui grija a fost ca acestea sa fie tinute intr-o limba pe care tot poporul sa o inteleaga.
Printre primele carti care au vazut lumina tiparului in limba romana se numara "Psaltirea in versuri" si "Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu", ambele tiparite in anul 1673, la Uniev, Polonia. "Psaltirea in versuri" este prima opera poetica de mare intindere din literatura romana; pe cele cinci sute de pagini ale acesteia se intind mai bine de opt mii sase sute de versuri. Despre aceasta opera lirica, sfantul traducator marturiseste: "A fost lucrata cu lunga osteneala, in multi ani, socotita si cercata prin sfintele carti si di-aciia pre versuri intocmita, in cinci ani foarte cu osardie mare."
Cu ajutorul spatarului Nicolae Milescu, mitropolitul Dosoftei primeste de la patriarhul Ioachim al Moscovei o tiparnita noua. Se crede ca aceasta tiparnita a fost asezata de mitropolit in actuala casa numita "Casa Dosoftei". Printre cele mai valoroase lucrari tiparite de mitropolit cu ajutorul acestei tiparnite, se numara urmatoarele: "Psaltirea in versuri", "Dumnezeiasca Liturghie", "Psaltirea de-ntales", "Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu", "Molitfelnic de-ntales", "Paremiile de preste an", "Viata si petrecerea sfintilor".
Pentru aceasta, Sfantul mitropolit Dosoftei este recunoscut drept unul dintre cei mai mari carturari romani ai secolului al XVII-lea: pentru traducerea in limba romana a cartilor liturgice, el este numit ctitor al limbii romane; pentru traducerea si versificarea Psaltirii, el este socotit a fi primul poet national; pentru traducerea in romaneste a unor carti de literatura universala, el este vazut drept primul traducator modern. Contributia directa a Sfantului Dosoftei in formarea limbii literare romanesti este una vrednica de toata cinstea.
In anul 1686, cand armata poloneza a regelui Sobietski se retrage din Moldova, aceasta ia cu sine mai multi ostatici de pret, printre care si pe mitropolitul Dosoftei. La plecare, din teama de a nu fi profanate, sfantul mitropolit a luat cu sine Moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, care vor ramane in Polonia pana in anul 1783.
Sfantul Dosoftei ramane in exil pana la sfarsitul vietii. Astfel, in ziua de 13 decembrie 1693, mitropolitul moldav trece la cele vesnice, fiind inmormantat in Biserica Nasterii Domnului din Zolkiew, aflata astazi in Ucraina.
Sfantul Ierarh Dosoftei al Moldovei a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, proclamarea oficiala a canonizarii avand loc in data de 14 octombrie 2005, la Catedrala Mitropolitana din Iasi.
In tomosul sinodal de canonizare, putem citi urmatoarele: "De acum inainte si in veci, ierarhul Dosoftei, mitropolitul Moldovei, sa fie numarat intre sfintii Bisericii si sa fie pomenit si cinstit cu cantari de lauda in ziua de treisprezece a lunii decembrie. Viata, slujba si icoana sfantului sa fie primite cu evlavie de preotii, monahii si credinciosii ortodocsi."
Nessun commento:
Posta un commento